Okuma Alışkanlığı Araştırması Sonuçları Açıklandı

Kent ve İnsan Derneği tarafından gerçekleştirilen Okuma Alışkanlığı Araştırması tamamlanarak sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Kütüphaneler Haftası dolayısıyla 26 Mart-1 Nisan 2018 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da 1.103 kişinin katılımıyla dijital olarak gerçekleştirilen araştırmada katılımcılara çoktan seçmeli on yedi soru yöneltilerek ildeki okuma alışkanlığına ilişkin genel eğilimler tespit edildi.

Araştırmaya katılarak ilgili soruya geçerli cevap veren katılımcıların  %40.92’si (435 kişi) kadın, %59,08’i (628 kişi) de erkeklerden oluşuyor.

Mezuniyet bilgisinin ölçüldüğü ikinci soruya geçerli cevap veren 1.082 kişinin %1,8’i İlkokul, %5,5’i Ortaokul, %23,8’i Lise, %18,1’i Yüksekokul, %41,6’sı Lisans, %7,3’ü Yüksek Lisans, %1,8’i ise Doktora ve üzeri mezuniyet derecesine sahip.

Medeni durum bilgisi ile ilgili soruya geçerli cevap veren 1.042 kişinin %71,6’sı evli, %24,7’si bekâr, %3,7’si de boşanmış olduğu cevabını vermiş.

%3,8 Hiç Okumuyor

“Yılda ortalama kaç kitap okursunuz?” şeklinde yöneltilen soruya geçerli cevabı veren 1.062 katılımcının %51,7’si 1 ile 10 arası cevabını vermiş. Katılımcıların %28’i yılda 11 ile 20 arası, %5,5’i 21-30 arası, %3,8’i 31-40 arası, %7,3’ü 41-50 arası kitap okuduğunu ifade ederken, %3,8’i ise hiç kitap okumadığını belirtmiş.

Kadınlar Roman(tik) , Erkekler İdeolojik

Hangi tür kitapların tercih daha çok okunduğunun ölçüldüğü “EN ÇOK Hangi tür kitapları okumayı seversiniz? Şeklindeki soruya ise katılımcıların %30,1’lik kısmı Roman cevabını vermiş. Roman türünü %20,6 ile Siyasi/İdeolojik Kitaplar takip ediyor. Bunu %17,1’lik bir oranla Dini Kitaplar izlerken Akademik Kitaplar %15, Şiir Kitapları ise %5,8’lik bir kesimi teşkil ediyor. Katılımcıların %7,6’sı ise “Diğer” seçeneğini işaretleyerek, şıklar arasında olmayan kitap türlerini belirtmiş. En düşük oran ise %3,8’le Deneme türünde.
Cinsiyete göre bakıldığında ise, kadın katılımcıların en çok %43’lük bir oranla Roman seçeneğini işaretledikleri, erkeklerde ise en çok sevilen kitap türünün Siyasi/İdeolojik Kitaplar olduğu görülüyor. Erkeklerin bu tür kitapları tercih etme oranı ise %32. Roman ve Siyasi İdeolojik Kitapları Dini Kitaplar seçeneği takip ediyor. Erkeklerde en yüksek okunma oranına ulaşan Siyasi ve İdeolojik Kitaplar seçeneği kadınlarda %5’le en az sevilen kitap türleri arasında. Buna karşın, Şiir Kitapları kadınlar tarafından nerdeyse hiç tercih edilmezken, erkeklerde %10’luk bir kesim en çok sevdiği kitap türü olarak Şiir Kitaplarını seçmiş.
Belli bir okuma tarzımız var!

Okuyacağınız kitapları nasıl seçersiniz sorusuna verilen cevaplarda ise en yüksek oran %44,4’le “Belli bir okuma tarzım ve programım vardır.” şeklinde. Bu seçeneği sırasıyla %27,7 ile Arkadaşlarımın tavsiyelerine göre seçerim, %13,1 Çok satanlardan seçerim, %13 Rastgele, ne denk gelirse onu okurum ve %1,8 Diğer cevaplarının verildiği seçenekler takip ediyor.
Boş Zamanlarımızda Okuyoruz

Katılımcıların kitap okumaya zaman ayırıp ayırmadıklarının ölçüldüğü “Kitap okumaya zaman ayırır mısınız?” sorusuna verilen cevaplardan, kitap okuma faaliyetinin daha çok, özel bir zaman ayırmak suretiyle değil de boş kalınan zamanlarda gerçekleştiğini gösteriyor. Bu soruya katılımcıların %67,5’i “Boş zamanlarımda okurum.” Cevabını verirken %32,5’lik bir kısmı “Kitap okumaya özel zaman ayırırım.” Şeklinde cevap vermiş.
Katılımcıların, tatile giderken yanlarına kitap alıp almadıklarının sorulduğu soruya verilen cevaplar ise %49,2 gibi büyük bir oranda katılımcının “Kesinlikle alırım” dediğini, %36,2’sinin ise Belki alırım dediğini gösteriyor. %12,8 Almam derken, %1,8 ise Aklıma bile gelmez şeklinde cevap vermiş.

 Kütüphaneye Gitmiyoruz

“Son bir yılda herhangi bir kütüphaneye gittiniz mi?” şeklindeki soruya verilen cevaplar ise kütüphaneleri ziyaret etme oranımızın istenilen seviyede olmadığını gösteriyor. Bu soruya katılımcıların % 43,5’i “Evet, gittim” cevabını verirken %59’i ise “Hayır, gitmedim” cevabını vermiş. Bunun yanında, “Çocuklarınızı kütüphaneye götürür müsünüz? Sorusuna ise, kütüphaneye gidebilecek yaşta çocuğu olduğunu beyan eden katılımcıların %74’ü “Evet götürürüm” derken, %26’sı “Hayır, götürmem” cevabını vermiş.

Çocuklarını kütüphaneye götürdüğünü ifade eden ebeveynlere yöneltilen “Çocuğunuzu kütüphaneye hangi sıklıkla götürürsünüz?” şeklindeki soruya verilen cevaplar ise şu şekilde: %7 haftada bir, %23,8 ayda bir, %13,8 yılda bir, %55,3 ise çocuklarını bunların dışında bir zaman periyodunda kütüphaneye götürdüklerini ifade ediyor.

“Başka bir şehre gittiğinizde oradaki kitapçıları gezer misiniz?” sorusuna verilen cevaplarda ise, katılımcıların gezmek amacıyla gittikleri şehirlerdeki kitapçıları  %26’sının özellikle gezmek istediğini, %66,6’sının rastladığında baktığını, %1.9’unun rastlasa da ilgilenmediğini gösteriyor.

“Yaşadığınız şehirde, çarşı-alışveriş merkezi gibi yerlere gittiğinizde oradaki kitapçıları gezer misiniz?” sorusuna verilen cevaplarda ise %46,1 oranında katılımcının bu tür yerlerdeki kitapçıları özellikle gezmek istediği, %50,1’inin rastladığında baktığı, %3,8’inin ise fikir beyan etmediği görülüyor.

Kitaba para veriyoruz

“Kitap satın alır mısınız?” sorusuna verilen 1.062 geçerli cevabın %79,7 gibi büyük bir kısmı “Evet, satın alırım” şeklinde. “Hayır, satın almam” şeklinde. “Hayır, satın almam” diyenler ise %20,3 oranında kalıyor. Bu soruya verilen cevaplar içerisinde çok yüksek bir oranda “Satın alırım” cevabının çıkmış olması, “Kitaba para mı verilir?” diye genellikle menfi anlamda kullanılan soru cümlesini boşa çıkarıyor ve bu anlamdaki olumsuz kanaatin gerçeği yansıtmadığını gösteriyor.

Kitap satın aldığını söyleyen katılımcılara yöneltilen “Yılda ortalama kaç kitap satın alırsınız?” şeklindeki soruya katılımcıların %30,6’sı yılda 1 ile 5 arası kitap satın aldığı cevabını vermiş. %32,8’lik bir kesim yılda 6 ile 10 arası kitap aldığını ifade ederken, %17,2’si 11 ile 15 arası, %8,6’sı 16-20 arası, %4,3’ü 25-30 arası kitap aldığı seçeneğini işaretlemiş. %6,5 Oranında katılımcı ise yılda ortalama 35’ten fazla kitap satın aldığını ifade ediyor.

Diğer yandan, katılımcılara okudukları kitapları nereden edindiklerini ölçmek için yöneltilen soruya verilen cevaplarda %47,6 oranında bir okuyucunun kitaplarını kitapçıdan aldıklarını ifade ettikleri gözlenirken bunu %30,7 ile internet kitapçıları takip ediyor. Katılımcıların %16,3’ü bu soruya “Arkadaşımdan ödünç alırım” cevabını verirken %5,5’i ise kütüphanelerden yararlandığını belirtmiş.

Yorumlar