Afyonkarahisar’da Engelliler İçin Kapsayıcı Afet Yönetimi ve Sivil Katılım: “farkıMda mısın?” Projesi Başladı
Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi” (kısa adıyla Sivil Katılım Projesi) kapsamında desteklenen, Kent ve İnsan Derneğinin hibe yararlanıcısı olduğu, Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen “farkıMda mısın?” isimli projenin açılışı yapıldı, Proje, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı-II (IPA II) Fonları çerçevesinde desteklenirken, ana faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği ve IPA II Sivil Toplum Sektörünün lider kurumu olan Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, projenin uygulanmasına ve izlenmesine katkı sağlıyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Sivil Katılım Hibe Programı kapsamında desteklenen, Kent ve İnsan Derneği tarafından, Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Afyonkarahisar Belediyesi ortaklığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen “farkıMda mısın?” projesi, Afyonkarahisar'da engelli bireylerin afetlere hazırlıklı hale getirilmesini, afet yönetimi süreçlerine etkin katılımını sağlamayı ve sivil katılımı güçlendirmeyi amaçlıyor. 99.503,81 ABD doları bütçeli proje 12 ay sürecek.
Proje kapsamında, engelli bireylerin ve refakatçilerinin afet anında daha güvenli ve bilinçli hareket edebilmeleri için çeşitli eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülecek. Engelli bireylere temel afet farkındalığı kazandırmak, onların konumlarını içeren bir afet envanteri ve haritası oluşturmak ve bu bilgileri AFAD veri tabanına kaydetmek projenin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Ayrıca, afet anında engelli bireylerin güvenliğini artırmak için özel bir mobil uygulama geliştirilecek. Eğitimler, tatbikatlar ve bilgilendirme kampanyalarıyla desteklenecek proje, engelli bireylerin afet yönetimine daha aktif katılımını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Sivil Katılım ve Aktif Vatandaşlık Alanlarında da Farkındalık Oluşturulacak
“farkıMda mısın?” projesi sadece afet yönetimi konusunda değil, sivil katılım ve aktif vatandaşlık alanlarında da farkındalık yaratmayı hedefliyor. Proje kapsamında engelli bireyler, refakatçileri, sivil toplum temsilcileri ve yerel yönetim paydaşlarına yönelik olarak sivil katılımın önemi, aktif vatandaşlık ve gönüllülük, afet yönetiminde sivil katılımın nasıl artırılabileceği ve yerel yönetimlerle daha etkili işbirliği yöntemleri konularında eğitimler verilecek. Bu sayede, engelli bireyler sadece afetlere karşı hazırlıklı hale gelmekle kalmayacak, aynı zamanda kent yönetimi süreçlerinde daha aktif roller üstlenebilecekler.
25 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen açılış toplantısına Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Eylem Ayar, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, il protokolü, yerel yönetim temsilcileri, ilgili sivil toplum kuruluşları ve basın mensupları katılım sağladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent ve İnsan Derneği Başkanı Şerife Aksoy Ünal, engelli bireylerin afet süreçlerine dahil edilmesinin ve yerel yönetişimde daha aktif rol almasının, daha dirençli ve kapsayıcı bir toplum oluşturmak için kritik bir adım olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Yerleşik Temsilcisi Miodrag Dragisic tarafından imzalanan proje sözleşmesiyle Afyonkarahisar’da sivil katılımı güçlendirmek ve engelli bireylerin afet yönetiminde daha etkin rol almasını sağlamak adına önemli bir adım atılmış oldu.
Açılış toplantısında, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Eylem Ayar, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum İl Müdürü Atilla Altınbulak ve Afyonkarahisar Baro Başkanı AV. MELEHAT İPEK YILMAZ GÖKTÜRK birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda, sivil katılımın yerel yönetimler için neden kritik olduğu ve bu projenin Afyonkarahisar'daki toplumsal katılımı artırarak örnek bir model oluşturacağı üzerinde duruldu. Proje kapsamında eğitimlerin yanı sıra, belediyelerle ortaklaşa yürütülecek çalıştaylar ve danışma kurulları da oluşturulacak. Proje yetkilileri, engelli bireylerin karar alma süreçlerine dahil edilmesiyle Afyonkarahisar’da afet yönetimi ve kriz müdahalesinin çok daha kapsayıcı hale geleceğini belirtti.
Açılış toplantısında “farkıMda mısın?” projesinin faaliyetleri Ali Ertürk tarafından tanıtılırken, Kent ve İnsan Derneği Yerel Politikalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Öner tarafından da Sivil Katılım ve Aktif Vatandaşlık konulu bir sunum yapıldı.
Açılış toplantısı katılımcılara ikram edilen öğle yemeğiyle son buldu.
Editöre Not:
Editöre Not:: Bu proje, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanmaktadır. Proje, Türkiye Belediyeler Birliği’nin ana faydalanıcısı olduğu, “Sivil Katılım Hibe Programı” kapsamında desteklenmektedir.
Sivil Katılım Projesi Hakkında: Türkiye'de demokratik yerel yönetişimin geliştirilmesi için sivil katılımın güçlendirilmesini hedefleyen Sivil Katılım Projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanmakta ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.
Projenin ana faydalanıcısı, Türkiye Belediyeler Birliği olup, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, IPA-II Sivil Toplum Sektörünün lider kurumu olarak projenin etkin bir biçimde uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi için çalışmalar yürütmektedir.
Sivil Katılım Projesi, Ocak 2023 tarihinde başlamış olup, Eylül 2025 tarihine kadar devam edecektir. Proje, Türkiye'de demokratik yerel yönetişim alanında sivil katılımın ve gönüllülüğün güçlendirilmesini amaçlamaktadır.
Sivil Katılım Hibe Programı Hakkında: Sivil Katılım Hibe Programı, sivil toplum kuruluşları (STK) ile kamu kurumları arasında istek, güven ve karşılıklı kabule dayalı iş birliğini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilmiştir. Programın temel hedefi, STK'lar ile yerel yönetimler arasında sürdürülebilir bir diyalog ortamı oluşturmak ve böylece sivil toplumun politika ve karar alma süreçlerine özellikle yerel düzeyde etkin katılımını artırmaktır.
Bu amaca ulaşmak için, Sivil Katılım Hibe Programı kapsamında, iklim değişikliği, doğal ve beşerî afetlere hazırlık, sivil katılım ve gönüllülük, yeni teknolojiler ve STK merkezleri gibi farklı öncelik alanlarında projeler geliştirilmesine hibe desteği sağlanmaktadır. Program, STK'ların belediyeler ve diğer yerel aktörlerle iş birliği içinde sivil katılımı odağına alan yenilikçi ve kapsayıcı projeler üretmesini teşvik etmektedir.
Program, demokratik katılımın güçlendirilmesi ve toplumsal dayanışmanın artırılması hedefiyle Türkiye'nin farklı bölgelerinde uygulanan projeleri destekleyerek, katılımcı yerel yönetim anlayışının yaygınlaşmasına katkı sunmaktadır.
İletişim Bilgileri:
Telefon: 0 541 6427745
Kent ve İnsan Derneği
https://bio.link/farkimdamisin
Bu bülten, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle "Sivil Katılım Hibe Programı” kapsamında hazırlanmıştır. Bu yayının içeriği yalnızca Kent ve İnsan Derneği’nin sorumluluğundadır ve UNDP ile Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder